Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Sledujte nás

Vyhľadať

  /  Fyzio a rehab   /  Plač, jedna z foriem komunikácie

Plač, jedna z foriem komunikácie

Nové životné situácie ako príchod bábätka je pre rodinu časom radosti, ale aj veľkých zmien a výziev. Rodina sa zrazu stretáva s novými, pred tým nepoznanými povinnosťami a nárokmi dieťaťa. Mamičky môžu zažívať rôzne situácie súvisiace so všeobecnou starostlivosťou dieťatka či samotným dojčením. Taktiež sa môžu stretávať so zmenou akou je skrátený čas na ich vlastné potreby, starostlivosť o seba samú, štúdium, kariéru či priateľov. Okrem spomínaného sa rodina môže stretávať s ďalšími stresujúcimi vplyvmi ako je finančná záťaž či obmedzená sociálna podpora. Starostlivosť o bábätko je náročná úloha, ktorá vyžaduje schopnosť zvládať aj negatívne emocionálne reakcie nie len bábätka, ale aj seba samého.

Prečo moje dieťa toľko plače?

K spomínaným emocionálnym reakciám patrí aj samotný plač bábätka. Hoci plač môžeme považovať za niečo negatívne, pre bábätko je to však jedna z foriem vyjadrenia potreby. (Kováčiková 2020). 1 Pre vytvorenie silného a bezpečného vzťahu s dieťatkom je dôležité porozumieť jeho plaču a pripásať mu správny význam. Plač bábätka sa môže odlišovať rôznymi tónmi, melódiou, pauzami či intenzitou hlasu.  2, 3 Dlhodobý a pravidelný plač s vysokými tónmi  môže naznačovať bolesť alebo koliky. Avšak nemusí signalizovať len bolesť, ale aj samotný stav psychiky. 3 Predstava tzv. plného, sýteho plaču je znakom zdravého bábätka. Slabý hlások s mrnčaním, či neschopnosť zaplakať môže poukazovať na nedostatočnú kondíciu v súvislosti s jeho posturou.  5 Ak vnímame atypický plač u dieťatka je potrebné zbystriť. Tento plač s atypickými melódiami, zvýšenou frekvenciou, s výkrikmi môže signalizovať určitú neurologickú dysfunkciu, ktorá je presnejšie diagnostikovaná špecialistom. Nebojte sa preto komunikovať s vaším pediatrom pri neznesiteľných tónoch plaču svojho dieťatka.

Je nutný plač dieťatka pri fyzioterapii?

Vráťme sa na začiatok a pripomeňme si, že s príchodom nových životných situácii prichádzajú nie len radosti, ale aj povinnosti či určité starosti. Je pochopiteľné, že plač dieťatka môže vzbudzovať silnú emóciu u mamičky obzvlášť pri prvom stretnutí s nepoznanou situáciou. 3 Preto pri rehabilitácii sa fyzioterapeut snaží oboznámiť so všetkým nasledujúcim a to aj s plačom bábätka. Je potrebné povedať, že rehabilitácia predstavuje určitú záťaž nie len pre dieťatko, ale aj pre rodinu.  Pozorné načúvanie pri terapii nám pomáha rozoznávať jeho aktuálny stav. 4 Keďže už bábätka dokážu rozoznať rečovú melódiu, zmena našej intonácie pomáha dieťatku rozoznať, že sa v danom momente pracuje. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7033040/ (2)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10297674/ (1)

Kováčiková 2020). 3

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7893022/ (4)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35245810/ (5)

Post a Comment